Zzp’er krijgt voor 85% binnen 30 dagen betaald

Maar liefst 85% van de ondervraagde zzp’ers krijgt binnen 30 dagen betaald. Er zijn ook situaties waarbij de betaling tot meer dan 60 dagen op zich laat wachten.

Voor veruit de meeste zzp’ers is te laat betaald worden echter geen reden om het zzp-schap vaarwel te zeggen. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 279 zzp’ers in samenwerking met FreelancePayroll.

Binnen hoeveel dagen krijgt zzp'er gemiddeld betaald?

In de wet staat vermeld dat als met particulieren wordt gewerkt, er zelf een betalingstermijn bepaald mag worden. Bij zakelijke klanten werkt het anders. Wordt er niets afgesproken, dan moet de factuur binnen 30 dagen betaald zijn. In een overeenkomst mag een termijn van maximaal 60 dagen afgesproken worden. Voor een termijn langer dan 60 dagen moeten beide partijen aan kunnen tonen dat het voor beide partijen niet nadelig is. In totaal krijgt 85% van de ondervraagde zzp’ers binnen de 30 dagen betaald. 6% krijgt binnen 30 tot 45 dagen betaald en een enkele uitschieter krijgt pas betaald na meer dan zestig dagen.

Op de vraag of zzp’ers een deel van hun tarief af willen staan om via bijvoorbeeld een payrollbedrijf beschermd te zijn tegen risico’s van ziekte, werkloosheid en wanbetaling, gaf 34% aan hier minder dan 5% van het uurtarief voor over te hebben. 17% van de ondervraagde zzp’ers wilde tussen de 5 en 10% hiervoor betalen. 38% van de zzp’ers wil helemaal niet betalen voor een payrollconstructie.

Op de vraag hoe groot de kans is dat de ondervraagden weer in loondienst zouden gaan antwoord 49% dat dat zeer onwaarschijnlijk is. 24% van de ondervraagde zzp’ers vond het onwaarschijnlijk. 19% laat het antwoord in het midden en 7% schat de kans dat ze waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk wel weer in loondienst zullen gaan.
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een infographic.