Vrouwen verdienen minder vanwege ongeschiktheid? Onterecht

Meer dan 1 op de 10 leidinggevenden verkiest minder geschikte man boven geschikte vrouw met kinderwens.

Als vrouwen minder verdienen dan mannen, komt dat omdat ze minder geschikt zijn voor de functie. Dat vindt een kwart van de mannelijke leidinggevenden, blijkt uit onderzoek onder 1023 leidinggevenden bij bedrijven met 26 of meer werknemers. Slechts 6 procent van de vrouwen denkt er hetzelfde over.

Maar liefst twaalf procent van de leidinggevenden verkiest een minder geschikte man boven een beter geschikte vrouw met kinderwens. Sowieso heeft 25 procent van de leidinggevenden voorkeur voor een mannelijke kandidaat met jonge kinderen ten opzichte van een vrouwelijke kandidaat met jonge kinderen. Verder geeft bijna 50 procent van de leidinggevenden de voorkeur aan een man boven een vrouw met kinderwens.

Een op de vijf mannelijke leidinggevenden (20%) heeft voorkeur voor een leidinggevende van het eigen geslacht. Zij zijn het namelijk eens met de stelling: ‘Ik zie liever een man dan een vrouw op een leidinggevende positie’. 68 procent van de mannen is het oneens met deze stelling. Opmerkelijk is dat slechts 10 procent van de vrouwen het eens is met de stelling. Van hen heeft 80 procent geen voorkeur voor een man of vrouw. De andere 10 procent heeft geen mening.