Arbeidsmarkt groter voor mannen dan voor vrouwen

De arbeidsmarkt omspant voor vrouwen maar een derde van het oppervlak waarin mannen zoeken.
Dit blijkt uit een arbeidsmarktanalyse van ABN AMRO.

De bank onderzocht de bereidheid van de Nederlander om te reizen voor werk, en de invloed hiervan op het vinden van geschikt personeel.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat vrouwen hun werk dichter bij huis zoeken dan mannen. De arbeidsmarkt van vrouwen omspant daardoor slechts een derde van het oppervlak waarin de mannen zoeken, ongeacht verschillen in opleiding en leeftijd.

Doordat werkzoekenden slechts beperkt bereid zijn te reizen voor werk, blijft arbeidspotentieel onbenut. Voor met name vrouwen, die gemiddeld 21 kilometer minder ver willen reizen dan mannen, betekent dit verminderde carrièrekansen.

Voor werkgevers betekent dit dat zij slimmer kunnen omgaan met personeelstekort door barrières rond reisafstanden weg te nemen. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid om thuis te werken expliciet te vermelden, door omscholing aan te bieden, door te adverteren in gebieden waar een vacature-overschot is, of door fulltime banen vaker parttime aan te bieden.