Tips voor jongeren: zo vind je in 2020 snel een baan

Hoe vind je in het nieuwe jaar een baan die je op het lijf is geschreven? Hoe pak je dat aan? Hier 6 tips.

1.     Stel vast waar je blij van wordt.

Klinkt simpel toch? Toch vergt het nog wel wat denkwerk. Waar werd je nou echt blij van tijdens je studie of voorgaande banen? En dan bedoelen we niet dat goede cijfer of het moment dat je eindelijk naar huis mocht. Denk bijvoorbeeld aan het samenwerken, anderen vooruithelpen of zaken analyseren. Vervolgens maak je een lijst van de vervelende aspecten van je werk. Op deze manier heb je een zoekrichting in het vacatureaanbod voor jezelf samengevat.

2.     Bedenk waar je goed in bent.

Je diploma’s en certificaten weerspiegelen waar je goed in bent, maar vraag het ook eens na in je omgeving. Je vrienden en familie noemen vast hele andere dingen op dan waar je in eerste instantie aan denkt. Vraag hen naar jouw goede eigenschappen en zet deze als soft skills op je cv. De combinatie tussen je vaardigheden en je goede eigenschappen geeft je weer meer richting in waar je kunt zoeken in het banenaanbod én het onderscheidt je van andere werkzoekenden.

3.     Match jouw cv met wat de werkgever zoekt.

Wist je dat een recruiter in 6 tot 15 seconden jouw cv scant om te zien of je bij de vacature past? Pas als je de aandacht weet vast te houden zal de recruiter verder lezen. Een overzichtelijke opmaak draagt daar aan bij, maar ook het gebruik van woorden die laten zien dat jij perfect bent voor de openstaande functie. Durf ook creatief te zijn. Denk aan het gebruik van kleuren op je cv, maak een logo van je naam en voeg eventueel een foto van jezelf toe.

4.     Verken het vacatureaanbod.

En dit hoeft echt niet thuis achter je laptop. Er zijn nu ook apps waarmee je gewoon via je telefoon als je op de bus staat te wachten kunt bladeren door vacatures. Werkgevers worden steeds creatiever, dus je hebt ook nog eens kans dat je een videovacature tegenkomt. Dan krijg je al helemaal een goed beeld van het bedrijf en de functie en is de kans op een goede match heel hoog!

5.     Schrijf een goede motivatiebrief.

Stem de brief af op je cv. Een goede brief verbetert je kansen en geeft een persoonlijke wending aan je sollicitatie. Maar houd het kort en bondig. Een sollicitatiebrief is bijna nooit langer dan één A4’tje. Een goed geschreven brief laat zien dat je serieus bent, en zo onderscheid je je van de andere sollicitanten. Behalve de inhoud is ook de stijl belangrijk. Je brief moet vooral enthousiasme uitstralen!

6.     Solliciteer, en plan verschillende gesprekken!

Zonder actie geen reactie! Ga solliciteren en plan meerdere gesprekken in. Dat is handig omdat je zo de sfeer van het bedrijf kan proeven. Ontdek waar jouw voorkeur naar uit gaat. Ook is het fijn om te oefenen met sollicitatiegespreken, zodat je er steeds beter in wordt! En vind je de vacature echt heel interessant, win dan informatie in bij de recruiter. Je kunt dan beter inschatten waar ze precies naar op zoek zijn en zo vergroot je je kansen.

Zo is die perfecte match dichterbij dan je denkt!