Spanning op de arbeidsmarkt blijft maar stijgen

Het conjunctuurbeeld is in september minder gunstig dan in de maand daarvoor. Er lijkt economische tegenwind op komst. Maar vooralsnog is spanning op de arbeidsmarkt gestegen naar weer een nieuw hoogtepunt.

Volgens het CBS is het totaal aantal banen in het tweede kwartaal van dit jaar met 42.000 toegenomen. Er zouden in totaal op dit moment 10.675.000 mensen werken (werknemers en zzp’ers). Er  kwamen in een jaar tijd ruim 200.000 banen bij. Het aantal banen groeit al vijf jaar lang.

Eind juni was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot een nieuwe recordstand van 284.000. Dat is een toename van 6.000 vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Er zijn nu ruim driemaal zo veel vacatures als op het dieptepunt in 2013.

Er mag dan wel economische tegenwind op komst zijn, de arbeidsmarkt blijft overspannen. Door de afname van de werkloosheid en de toename van de vacatures is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen.