Aantal flexibele banen voor het eerst in tien jaar afgenomen

Het aantal flexbanen is voor het eerst in tien jaar afgenomen. Ondertussen groeit het aantal vaste banen, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal flexbanen is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald met zevenduizend ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd steeg het aantal vaste banen met 189.000.

Vooral laagopgeleiden komen terecht in een flexbaan. Iets meer dan de helft van de werkenden met een laag opleidingsniveau had in het eerste kwartaal een vaste baan. Voor hoger opgeleiden bedraagt dat aandeel 66,4 procent. Middelbaar opgeleiden scoren daar met 62,8 procent iets onder.

Die verschillen lopen op. De daling van het aantal flexbanen begin dit jaar geldt met name voor de werkenden met een middelbare tot hoge opleiding. Onder laagopgeleiden steeg het aantal flexbanen nog met zestienduizend.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS zijn mensen met een goede opleiding in alle economische omstandigheden beter af op de arbeidsmarkt.

“Hoe beter je opleiding, hoe meer banen waarvoor je in aanmerking komt. Dat geeft mensen een betere onderhandelingspositie voor een vaste baan”, zegt Van Mulligen tegen het FD.

De Eerste Kamer debatteert maandag over de nieuwe arbeidsmarktwet van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees. De wet moet flexwerk duurder maken, zodat het aanbieden van vaste contracten gestimuleerd wordt.