Krapte op arbeidsmarkt neemt verder toe, recordaantal vacatures

De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen naar een nieuw hoogtepunt, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook het aantal vacatures heeft een recordniveau bereikt.

In het eerste kwartaal waren er gemiddeld 88 vacatures per honderd werklozen. Een kwartaal eerder waren dit nog tachtig vacatures per honderd werklozen.

De krapte is toegenomen doordat de werkloosheid afneemt, terwijl het aantal vacatures groeit.

Het werkloosheidspercentage ligt op 3,4 procent. Dat percentage is voor het eerst lager dan het laagste niveau dat vlak voor het uitbreken van de economische crisis werd bereikt. De piek van de werkloosheid lag op 7,8 procent in het eerste kwartaal van 2014.

Het aantal openstaande vacatures bedraagt inmiddels 277.000. Dat zijn er dertienduizend meer dan een kwartaal eerder. Het dieptepunt na het begin van de crisis lag op 91.000 vacatures.

In een jaar tijd kwamen er 230.000 banen bij, een groei van 2,2 procent. Vooral het aantal werknemersbanen nam toe. Hiervan kwamen er 53.000 bij. Het aantal banen van zelfstandigen steeg met duizend. Vooral de sectoren handel en horeca zitten te springen om personeel.